Wat is infrarood verwarming?

Wat is infrarood verwarming?

Heb je je ooit afgevraagd hoe infrarood verwarming werkt en waarom het steeds populairder wordt als een efficiënte manier om je huis te verwarmen? In dit artikel gaan we dieper in op wat infrarood verwarming is en hoe het werkt. Of je nu een huiseigenaar bent die op zoek is naar een nieuwe verwarmingsoplossing of gewoon nieuwsgierig bent naar deze technologie, we zullen proberen om alles begrijpelijk uit te leggen.

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming, ook wel bekend als stralingsverwarming, is een verwarmingstechnologie die gebruikmaakt van elektromagnetische straling om warmte direct aan objecten en mensen in een ruimte af te geven. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die de lucht in een ruimte verwarmen, straalt infrarood warmte uit die direct wordt geabsorbeerd door de objecten en mensen in zijn pad. Dit zorgt voor een gelijkmatige en efficiënte verwarming van de ruimte.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Om het concept van infrarood verwarming beter te begrijpen, moeten we een beetje dieper ingaan op de natuurkunde erachter. Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling met een golflengte die langer is dan die van zichtbaar licht maar korter dan die van microgolven. Deze straling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar we voelen het als warmte.

Wanneer een infrarood verwarmingssysteem is ingeschakeld, produceert het een intense stralingswarmte die zich door de ruimte verspreidt in de vorm van golven. Deze golven kunnen zich verplaatsen door de lucht zonder deze op te warmen, in tegenstelling tot conventionele convectieverwarmingssystemen, die de lucht in een ruimte verwarmen en dan proberen die warme lucht te verspreiden.

Wanneer de infrarode stralen een object of een persoon in de ruimte raken, worden ze geabsorbeerd en omgezet in warmte-energie. Dit proces verwarmt de objecten direct, waardoor ze op hun beurt warmte uitstralen en de algehele temperatuur in de kamer stijgt. Het voelt alsof de zon op je schijnt op een koude winterdag, omdat de stralingswarmte je direct verwarmt zonder de lucht eromheen op te warmen.

Voordelen van infrarood verwarming

Nu je begrijpt hoe infrarood verwarming werkt, laten we eens kijken naar enkele van de voordelen van deze verwarmingstechnologie:

 1. Infrarood verwarming is efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen omdat het warmte direct aan objecten en mensen afgeeft. Dit betekent dat er minder warmteverlies is door luchtcirculatie.
 2. De stralingswarmte van infrarood verwarming voelt comfortabeler aan omdat het objecten en mensen direct verwarmt. Er is geen ongemakkelijke luchtcirculatie of tocht.
 3. Door de efficiëntie en directe verwarming kunnen infrarood verwarmingssystemen energie besparen en de verwarmingskosten verlagen.
 4. Infrarood verwarmingssystemen kunnen snel opwarmen en direct warmte leveren wanneer dat nodig is.
 5. Omdat er geen luchtcirculatie nodig is, wordt stof en allergenen minder verspreid, wat kan leiden tot een gezondere luchtkwaliteit in je huis.
 6. Infrarood panelen en stralers zijn compact en nemen weinig ruimte in beslag, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes met beperkte beschikbare ruimte.
 7. Je kunt infrarood verwarmingssystemen richten op specifieke gebieden in een ruimte, wat handig is als je slechts een deel van een kamer wilt verwarmen.

Toepassingen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming wordt tegenwoordig in verschillende toepassingen gebruikt vanwege de vele voordelen die het biedt. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen:

 1. Veel huiseigenaren installeren infrarood verwarmingssystemen in hun woningen als een energiezuinige en comfortabele verwarmingsoplossing.
 2. Infrarood verwarming wordt gebruikt in industriële processen, zoals het drogen van verf, het verwarmen van grote ruimtes en het verwarmen van voedsel in de horeca.
 3. Infrarood terrasverwarmers worden vaak gebruikt in buitenruimtes van restaurants en huizen om comfortabel buiten te kunnen zitten, zelfs in koud weer.
 4. Sauna’s en infraroodcabines maken gebruik van infrarood stralers om warmte aan de gebruikers te leveren.
 5. Infrarood verwarming wordt soms gebruikt voor medische behandelingen, zoals het verlichten van spierpijn en het bevorderen van de genezing van blessures.
Wat is infrarood verwarming?
Schuiven naar boven